Unique modern extension to an eclectic house

Planning permission secured for contemporary addition to a building in a Conservation Area

Planning Permission has recently been acquired for a modern house extension in Reading’s The Mount Conservation Area. Tait Architects gained the final Permission after a period of negotiation with the Planners, where the design was subtly adapted to address concerns, without diluting the original concept.

The two-storey extension was designed with the ground floor directly echoing the white brick of the existing walls, while the first floor has a more overtly modern angular faceted appearance, reflecting the multiple pitches of the existing building roof.

Various techniques were used to minimise the impact on surrounding properties:

  • The extension was partially sunk into the ground minimising its height.
  • The roof pitched away from the existing building, so the perimeter height is minimised.
  • Solar shading studies with reference to British Standards for Rights of Light ensured there was no issue with over-shadowing of neighbours.

The extension contains a large open plan living room, opening onto a patio and swimming pool. Upstairs is a luxuriously sized new master bedroom with dressing room and en-suite bathroom. In total, the extension adds an additional sixty per cent to the previous internal floor area.

Please contact us to find out more about our company and how we can add value to your projects.