1. Eastcourt Avenue view from garden
  2. Eastcourt Avenue site plan
  3. Eastcourt Avenue Plan
  4. Eastcourt Avenue Plan
pause
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

Eastcourt Avenue

Earley, Reading

Statement

A two-bedroom bungalow on a large plot converted into a five-bedroom house

Brief

The brief was to provide additional bedroom spaces in the form of a loft conversion, and opening up the ground floor plan.

Response

The property was previously extended and suffered from an internal windowless room. The proposals did not extend the ground floor, but opened up and restructured the space. Opening the dining space to the southwest facing garden for BBQ’s and garden parties facilitated the family’s entertaining needs.

The main entrance was relocated to the front of the house allowing for a guest en-suite facility at the ground floor.

A new double height entrance space was created into the existing roof space with Velux roof lights. This approach had minimal impact on the street scene, a local planning constraint.

The loft conversion/extension focused on the rear of the building with the master bedroom cantilevering over the ground floor glazing providing solar shading and secluded views over the extensive garden. The insertion of a small private sun terrace offers a perfect oasis of calm for this dramatic, bustling family home.

Area/Cost

Approximately £185,000 to convert a 114 m2 (1,225 sq.ft.) bungalow into a 190 m2 (2,050 sq.ft.) luxury house.

Features

Use of light weight SIPS construction for first floor extension,
Cantilevered floor, and
Mixed timber cladding materials