1. Concept contemporary remodel of house by Tait Architects
  2. Existing photo of concept contemporary remodel of house by Tait Architects
  3. Concept contemporary renovation site plan Tait Architects
  4. Concept contemporary renovation elevation Tait Architects
  5. Concept contemporary renovation plan Tait Architects
pause
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

Dramatic contemporary home renovation – from ugly to lovely!

HENLEY ON THAMES, OXFORDSHIRE

RESIDENTIAL REDESIGN OVERVIEW

The complete remodelling of an existing early twentieth century chalet bungalow into a striking contemporary home, including the replacement of the first floor, with new roof, rear extension and completely transformed external appearance.

 

CLIENT REQUIREMENT

The private homeowners of this three bedroomed chalet style bungalow wished to dramatically overhaul the layout and appearance of the existing house, to achieve a contemporary four bedroomed home and a more usable, open plan living space.

 

SPECIAL CIRCUMSTANCES

The existing design of the bungalow involved a loft conversion with a roof pitch so steep it greatly restricted the usable space in every bedroom.

 

OUR RESPONSE

Our proposed concept achieves a striking, contemporary appearance to the home through the use of zinc roofing and contrasting white rendered walls. The approach to the remodelled house would include a welcoming glazed entrance and large aspect front window, allowing generous light into this modern home.

 

Internally, the new layout includes a spacious entrance hall, a snug area for the family and a large open plan kitchen, dining and living space, overlooking the large rear garden. A feature panorama window in the kitchen area and large glazed sliding doors to the living space will allow even more natural light inside and give a feeling of space and openness to the heart of the home.

 

At first floor level, the replacement of the floor and roof will create a far larger usable space, increasing the number of bedrooms from three to four and include a new dressing room and ensuite to the master bedroom. The roof design cleverly retains the same ridge height as the existing roof but with a new slope angle and roof shape which will dramatically increase the amount of functional space within the first floor of the property.

 

AREA OF THE PROPOSED

The new building will increase the floorplan from 90m2 to an area of 130m2

 

STATUS

Our concept proposal has been accepted and planning permission has been achieved with a note from the local authority stating they “welcome the contemporary design” of our proposal. Construction works are due to start in the new year.

If you have a project in mind, please get in touch using the form below.