1. White Cottage living area
  2. White Cottage - view of terrace
  3. White Cottage - sliding windows
  4. White Cottage - Glazed corner
  5. White Cottage - Kitchen
  6. White Cottage - Bedroom photo
pause
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

White Cottage

Addlestone, Surrey

Statement

New build house replacing a derelict cottage in the Greenbelt.

Brief

Replace existing cottage with a new build house designed for entertaining whilst accommodating a young family.

Response

The house was designed to have a close relationship with its context.

The site sits within the Green Belt with obstructive planning restrictions, and directly off a busy main road. On the opposite side are beautiful farmland views.

In order to reduce excessive noise, the road elevation has only a few openings whilst maximizing views across the surrounding farmland through large amounts of glazing.

Designed for entertaining whilst accommodating a young family, the floor plan is dissected by a glazed link that separates the open plan kitchen/living/dining room and the bedroom accommodation.

The house retains heat excellently being constructed using high performance insulated timber panels and regulates temperature through whole house ventilation.  A heat-recovery system enhances the house’s sustainability credentials by maintaining a steady year-round temperature whilst reducing running costs.

The house is finished in high-quality white render and grey zinc cladding.  The third material is the landscape that can be viewed directly through the glazed link and ‘disappearing’ glazed corner.

The house features in the July 2013 issue of Real Homes

Cost

£300,000

Features

Structurally Insulated Panels (SIPs),
Heat provided by integrated Air Source Heat Pump,
Outstanding air tightness, and
High eco-credentials despite large glazing levels.