pause
keyboard_arrow_left keyboard_arrow_right

MILL LANE – Oxfordshire

Oxfordshire

OVERVIEW

A stunning single-storey rear extension to a large detached dwelling. With large expanses of south-facing glazing and a beautiful glulam supported glass canopy, this project embodies the client’s dream “California living” at its best.

The existing house was built in the 1930s featuring traditional red brick, a clay tile roof, and white painted-timber casement windows. While the house was large, the client rightly felt that the original layout resulted in a disjointed and incoherent living experience. Inspired by the fact that the house looked out onto a patio with a swimming pool and large garden beyond, the client envisioned a unified California-style experience featuring ground-living accommodation that merged seamlessly with the home’s inviting outdoor space.

OUR APPROACH

The heart of our solution was the creation of a bright naturally lit 23-long circulation spine with a structural glass rooflight above. This uniting and inviting element links virtually all spaces within the home, including the new extension.

DESGIN HIGHLIGHTS

The design features a set of a large slim-framed sliding glass doors which slide unseen into a cavity pocket. This provides a fully open aperture that maximizes the experience of true indoor/outdoor living.

This connection to the outdoors is enhanced by an external covered veranda. A skeleton-like structure consisting of a series of glulaminated timber beams and posts support a structural glass canopy providing protection from the elements. The structure and glazing together lend a light and delicate feel to the extension, enabling it to sit naturally alongside to the solid masonry of the existing house. Silvering Siberian larch timber cladding further ensures a pleasant contrast between the glazing, timber beams, and the warmth of the existing red brick.

Finer bespoke elements include an outdoor daybed with storage below and a green sedum blanket on the extension’s flat roof – a feature that affords the owners pleasing views from the first-floor windows.

AREA, COST, TIMING

The project involves 130sqm of refurbishment internally, 80sqm of new build extensions and an additional 60sqm of new outdoor covered areas. The build cost is expected to be in the region of £500,000 and is estimated to take nine months to build.

If you have a project in mind, please get in touch using the form below.